Kiedy zbierać owoce jarzębiny?
Tak jak wspominaliśmy owoce jarzębiny wykorzystywane w ziołolecznictwie powinny być w pełni dojrzałe. Choć owoce zaczynają dojrzewać już w lipcu ich pełna dojrzałość zaczyna się dopiero w październiku - wtedy (lub jeszcze później) należy zaplanować zbieranie jarzębiny.
Jak suszyć owoce jarzębiny?
Owoce jarzębiny należy suszyć w temperaturze około 40 °C. Należy rozłożyć je w jak najcieńszej warstwie. Proces suszenia jest dość czasochłonny - owoce schną bardzo powoli. Po wysuszeniu należy zostawić je w suchym, bezpiecznym przed wilgocią miejscu gdyż łatwo ulegają powrotnemu wilgotnieniu.
Owoce jarzębiny - zastosowanie:
Napar z owoców jarzębiny to skuteczny środek w walce z niegroźnymi infekcjami, przeziębieniami i zatruciami. Pomaga zwalczać takie dolegliwości jak:
Zapalenie pęcherza (działa moczopędnie)
Biegunki
Zatrucia żołądkowe
Zaburzenia trawienia
kamica nerkowa i pęcherzowa
schorzenia nerek
Jak przygotować napar z owoców jarzębiny?
Aby przygotować porcję naparu z jarzębiny należy:
łyżkę owoców jarzębiny zalać 1,5 szklanki wody
przez 30 minut trzymać całość na ogniu (woda nie może się zagotować). Przez cały czas naczynie z naparem musi być przykryty,
odcedzić napar, ostudzić.
Napar z owoców jarzębiny - dawkowanie:
Aby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości jarzębiny należy 2 - 3 razy dziennie pić po pół szklanki przygotowanego naparu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.
Komentarze są publikowane po przejrzeniu przez moderatora.